Schimbarile

“Celor mai mulți oameni, temerile le guvernează viețile. Tot ce fac se bazează pe evitarea eșecului sau a criticii. Se gândesc continuu să nu își asume riscuri, în loc să lupte pentru atingerea obiectivelor. Ei caută mai degrabă siguranța decât oportunitatea.” (Brian Tracey – “Schimbă-ți modul de a gândi”)

În viață, ne ghidăm după anumite principii și obiceiuri pe care le asimilăm pe parcursul copilăriei. Suntem influențați de modul în care trăim și modul în care lumea din jurul nostru se raportează la noi. Principiile și obiceiurile (bune sau rele) rămân setate în subconștientul nostru, iar viața și percepția noastră asupra ei vor depinde de acestea. Brian Tracey, în cartea din care este extras pasajul de mai sus, afirmă: “Tot ceea ce ești astăzi constituie rezultatul unei idei sau impresii pe care ai preluat-o și ai acceptat-o ca fiind adevărată.” Din acest moment, principiile și obiceiurile devin idei și impresii pe care le implementăm în gândirea noastră, afirmându-le și însușindu-le. Acest drum are două sensuri: influențe pozitive, respectiv idei ce ne pot mări încrederea și stima de sine, care ne vor ajuta să ne ridicăm din ce în ce mai mult pe parcursul vieții, dar și influențe negative: o constantă critică a sinelui, neîncrederea în sine, dezamăgire, frica de eșec, lipsa de ambiție și probleme pe plan social.

Același Brian Tracey scrie: “Orice schimbare în viața ta exterioară începe cu o modificare a conceptului despre tine însuți, a felului în care gândești și simți despre tine și lumea ta.”

Deseori întâlnim în viața noastră frica de eșec/refuz, acestea fiind motivele principale de nereușită în viața de adult și totodată, bariere ce ne țin departe de ceea ce ne dorim cu adevărat să facem/să fim. Ca să îți depășești cu adevărat temerile, fă lucrul de care îți e teamă până când teama nu va mai avea control asupra ta și a acțiunilor tale. Încercând cât mai multe lucruri noi, ne mărim considerabil șansele de succes. Într-un interviu acordat lui Thomas J. Watson, acesta a fost întrebat cum poate o persoană să aibă succes cât mai repede, iar raspunsul său a fost urmatorul: “Dacă vrei să ai succes mai repede, trebuie să-ți dublezi rata de eșec. Succesul este complementar eșecului.”  

Cu toate acestea, sunt câteva puncte pe care trebuie să le luam în considerare în momentul în care vrem să schimbăm cursul gândirii noastre și de a ajunge la cea mai bună versiune a noastră.

  1. Modul în care te percepi pe tine însuți

Imaginea de sine este modul în care te percepi și gândești despre tine. Dacă percepția ta despre tine este plină de optimism și încredere, astfel încât te vizualizezi într-o poziție ideală, subconștientul primește acest mesaj și lucrează în așa fel încât să găsească resurse (acțiuni, cuvinte, gânduri) pe care tu să le folosești pentru a ajunge în acea ipostază. Relația ta cu tine însuți influențează emoțiile, relațiile cu cei din jurul tău și atitudinile, întrucât aceasta te poate sabota sau te poate ridica la nivelul așteptărilor sau viselor tale. Modul în care te percepi pe tine însuți este o parte importantă a procesului de dezvoltare.

“Dacă îți stabilești în minte o imagine a viitorului luminoasă și fericită, te plasezi într-o stare care te va conduce la obiectivele tale.” – Norman Vincent Peale

 

tumblr_osqtgtKJgX1qlwi1do1_500

  1. Calitatea gândurilor

Sursa importantă a puterii și a încrederii este gândirea pozitivă. Având întotdeauna un gând încurajator, o alternativă în cazul unei probleme sau doar viziunea unei căi mai bune, eșecul nu va mai părea atât de înfricoșător și vei reuși să privești limpede problema, oricare ar fi ea. Opusul acestei gândiri este negativismul ce preia din putere în momentul în care mintea este oprită din a găsi o cale de ieșire și îi sunt impuse limite în ceea ce privesc oportunitățile sau încurajarea.

Un îndemn important ne este arătat în Legea Substituției: “La un anumit moment, mintea ta se poate concentra asupra unui singur gând, pozitiv sau negativ. Poți înlocui un gând pozitiv cu un gând negativ oricând dorești.”. Așadar, depinde de noi ce alegem să gândim și să ne reprezinte.

 

333f2c1c-a058-469a-8d68-a13edef64ded

 

3. Ce fel de companie ai?

“Să nu faci niciodată ceva sau să nu te abții de la a întreprinde ceva din cauză că ești preocupat de ce ar putea crede oamenii despre tine. Adevărul este că nimeni nu se gândește la persoana ta.”

Pus în acest context, citatul se axează pe acele acțiuni pe care omitem să le săvârșim de frica dezaprobării celor din jurul nostru, riscând să rămânem în locuri nepotrivite pentru noi înșine, în companii dăunătoare, situații care nu ne dezvoltă, ci ne plasează într-un punct în care ori stagnăm, ori decădem. Luând o decizie personală de a schimba anumite aspecte din viață este un pas important și necesită curaj din partea noastră. Numai în momentul în care am făcut pasul potrivit, putem să privim înapoi și să vedem consecințele pe care le-am fi suportat dacă am fi ramas acolo.

 

tumblr_oolrwnIaHn1w9w1gdo1_540.jpg

 

  1. Îndepărtează-te

Îndepărtează-te de toate acele persoane care nu cred în tine, care te rănesc constant și care te țin pe loc în procesul creșterii tăle. Când ai luat o decizie ce implică schimbarea, de orice fel ar fi ea, nu aștepta ca persoanele din jurul tău să te aprobe. Păstrează lângă tine doar persoanele care te susțin, cred în puterile tăle și îți vor binele, deoarece ei sunt lânga tine când ai nevoie.

tumblr_n8omjkiZS11r7l3vzo1_1280

 

  1. Nimic fără Dumnezeu!

Toate punctele de mai sus au ca bază încrederea în Dumnezeu. Orice schimbare ai vrea să faci și orice gând ți-ai pus în minte, trebuie aduse înaintea lui Dumnezeu pentru suportul și susținerea Lui. Oricât de mare și imposibilă ar fi schimbarea și planurile pe care le ai pentru a deveni cea mai bună versiune a ta, trebuie să îți concentrezi gândurile spre El, pentru a te ajuta să ajungi unde ți-ai propus în cel mai bun mod. Este un citat pe care îl apreciez enorm și care îmi dă de gândit de fiecare dată când îl citesc: “Ce minunat este că același Dumnezeu care a creat munții, oceanele și galaxiile s-a uitat la tine și a decis că lumea are nevoie și de tine.” 

Deciziile pe care le facem cu privire la dezvoltarea noastră trebuie să aibă un rezultat pozitiv. Resursele pe care decidem să le exploatăm sunt acele calități pe care Dumnezeu le-a pus în noi și de care are nevoie pentru a lucra prin noi.

Totuși, principiile care reies din Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să reprezinte pentru noi o busolă morală. Este singurul mod de a te asigura că toate eforturile schimbării tale sunt în direcția cea bună.

“Nu-și sprijini scara pe zidul nepotrivit.” – Asigură-te că tot efortul pe care îl depui nu va fi în zadar.

 

 

Fii binecuvântat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s