// BAC 2019 //

1 august. Ziua în care pot spune că vacanța mea a început, în sfârșit! Și la finalul acestei perioade de stres, m-am gândit că ar fi potrivit să scriu pe scurt cum a decurs acest an pentru mine și, de ce nu, să împărtășesc câteva lucruri care m-au ajutat foarte mult în combaterea agitației sau… să fiu sinceră, în diminuarea ei. :))

Clasa a 12-a a fost o perioadă destul de lejeră, cel puțin în primul semestru, când aveam încă ceva timp înainte, iar presiunea nu era chiar atât de mare. Am avut timp de ieșiri, de conferințe, de timp de calitate petrecut cu oameni asemenea. Asta, bineînțeles, pe lângă pregătiri, ore și timp suplimentar alocat scrisului și învățatului. Unul dintre sfaturile pe care le-am primit de la profesori și care mi-a fost de mare ajutor a fost că nu trebuie să punem singuri presiune pe noi. Chiar dacă e atât de util, puțini sunt cei care și-l amintesc în momentele de criză; de aceea, e bine ca în acele momente să nu te deconectezi de tot de la prieteni sau colegi, fiindcă a avea pe cineva cu care să împărtașești ceea ce simți sau cât de mult te îneacă momentele de incertitudine, te va ajuta considerabil.

În al doilea semestru se va schimba puțin treaba. Dacă ești ca mine, vei avea o perioadă de confuzie. Nu știi când ar trebui să începi evaluarea, adică să finalizezi învățatul și să începi să recapitulezi tot ce ai învățat. Iar apoi, te gândești că ar trebui să înveți mai mult decât o faci, ai impresia că ai rămas în urmă, că nu faci tot ce ți-ai propus… Dar gândurile astea te vor împiedica mai rău.

Și e important să îți dai seama că cele mai mari dificultăți nu le vei avea în ceea ce privește materia, ci în modul în care reușești să te organizezi pe parcursul anului. Dacă îți plănuiești dinainte cum vor decurge zilele de învățat, în care să îți introduci și câteva momente de pauză, totul va fi bine. La partea cu organizarea și eu am călcat strâmb de foarte multe ori dar, eventual, am reușit să mă pun pe picioare, iar în ultimele 3 luni aveam deja o idee de cum va parcurge programul meu.

După examenele de bac, când în sfârșit răsuflii ușurat și începi să crezi că totul s-a terminat, apare admiterea la facultate. Ai o săptămână la dispoziție să te decizi (dacă nu ai făcut-o deja) unde vrei să aplici, să te interesezi de perioada de înscriere, de actele necesare pentru dosar, legalizarea lor (iar din propria experiență, încearcă să te duci cât mai curând la notar; acea perioadă este super aglomerată și cu cât amâni mai mult, cu atât vei ajunge să petreci peste două ore acolo). Unii dau examen, unii intră pe baza dosarului. Eu am aplicat atât la facultăți ce permit admiterea cu dosar, cât și prin examen. Sunt zile și seri în care vei căuta informații despre admitere pe site-urile facultăților (și sincer, la unele facultăți vei avea de furcă, fiindcă pentru a găsi anumite informații, trebuie să cauți foarte muult), vor fi multe drumuri (asta s-a întâmplat în cazul meu, fiindcă am ales o facultate într-un oraș diferit de cel în care locuiesc), atât pentru înscriere, cât și pentru confirmarea locului sau plata de confirmare (pentru cei ce intră la taxă). Iar toate lucrurile astea se vor desfășura pe o perioadă de două, maxim trei săptămâni.

Oh, și o perioadă foarte lungă de timp m-am confruntat cu luarea deciziilor importante pentru viitorul meu. Plecând de la domeniul pe care vreau să continui, până la job-ul la care aspir, după terminarea anilor de facultate. Oricând poate avea loc o schimbare de gândire, iar la mine s-a întâmplat fix în săptămâna de după ce am aflat rezultatele, până în zilele de înscriere. Până în acel moment, planul meu era de a urma domeniul marketing, însă mi-am dat seama de faptul că trebuie să țin cont mult mai mult de ceea ce îmi place să fac, nu ceea ce știu să fac. Aici e un subiect destul de sensibil, dar pentru mine a contat foarte mult să știu că în următorii ani voi face ceva ce mă va ajuta să mă concentrez pe latura mea artistică, cu înclinații spre literatura internațională. Am intrat la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, în cadrul Universității din București. Și chiar dacă nu a fost domeniul pe care îl aveam în minte la începutul anului, sunt fericită cu alegerea făcută și sunt foarte entuziasmată să încep această nouă etapă.

În toată aglomerația și responsabilitățile pe care le-am avut, Dumnezeu mi-a fost stâncă, m-a ridicat ori de câte ori am căzut, m-a călăuzit în deciziile pe care le-am luat și m-a binecuvântat cu o pace atât de minunată. Chiar dacă am avut tendința de a nu prioritiza timpul cu El, găsind scuze sau motive pentru care să mă ocup de orice altceva, am observat că nimic nu poate întrece acel timp petrecut în părtășie, fiindcă acele momente mi-au dat puterea și concentrarea de care aveam nevoie, pe tot parcursul zilei.

Sper că experiența mea pe parcursul acestui an să te ajute, să îți ofere o privire de ansamblu, dacă urmează să intri și tu în acest an. Îți urez muult succes și sper din suflet ca într-un an să poți răsufla liniștit/ă, știind că tot efortul și toate sacrificiile depuse au meritat din plin! Iar dacă citești acest articol și ai avut o experiență asemănătoare, adu-ți aminte de sprijinul de care aveai nevoie și încearcă să-l oferi și tu, la rândul tău, celor ce au nevoie de el! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s